De geschiedenis van meer dan 100 jaar Bekro Horst

Het Bekro verhaal begint bij mijn overgrootvader Pieter van den Bekerom, geboren in 1896, die op 23-jarige leeftijd zijn eigen loodgietersbedrijf ‘P. v.d. Bekerom’ is gestart, tegelijkertijd terwijl hij mijn overgrootmoeder trouwde. In hetzelfde jaar werd hun eerste kind geboren en als derde in een gezin van zes, mijn grootvader Harry van den Bekerom.

De eerste jaren was het bedrijf gevestigd op het Lambertusplein in Horst, destijds ‘zonder kracht’, dus nog zonder stroom en water.
In lijn der verwachtingen van ‘enne van den Bèkerum’, was Pieter behalve koperslager een echte handelaar. Hij verkocht bijna alles;  huishoudelijke artikelen, lampen, geëmailleerde fornuizen en later ook inmaakartikelen en gegalvaniseerde droogvoederbakken die hij zelf maakte.
Vooruitstrevend als hij was, wilde mijn overgrootvader een plek waar hij werk en wonen kon combineren en vroeg vergunningen aan om op de Loevestraat een huis en werkplaats te bouwen waar ze ongeveer vijf jaar later in trokken. De zaken gingen goed, er werden verschillende advertenties geplaatst voor koperslagersknechten en hulp.

Grootvader wilde zijn zakelijk imperium veilig stellen en dacht al vroeg na over opvolging. Op 14-jarige leeftijd ging opa in de leer als koperslagersleerling en ook de overige broers kwamen in de zaak, de naam werd veranderd in ‘P. vd Bekerom & Zn’.
Overgrootvader stierf jong, met 59 jaar, en zijn zonen namen samen met overgrootmoeder de leiding over de zaak op zich waarbij mijn grootvader zich over de loodgietersafdeling bekommerde.
Het bedrijf was ondertussen tot 40 man gegroeid en kon daardoor grote projecten verzorgen bij onder andere DSM, Rank Xerox, Daf en Rijkswaterstaat.

In de jaren zestig gingen de broers uit elkaar en grootvader begon zijn eigen zaak; ‘Fa. H van den Bekerom’.
De zaak en tevens woonhuis werd gevestigd op de Zeegerstraat 5 en is tot op de dag van vandaag nog onze uitvalbasis. Alleen de naam en het huisnummer is veranderd, namelijk in Noordsingel 35.
In de begintijd waren er een paar werknemers in dienst, maar al snel kwamen ook mijn ooms en vader in de zaak en de firmanaam werd veranderd in ‘H. van den Bekerom en zn’.

In 1974 werd de boormachine gekocht en de focus werd gelegd op het boren wat het bedrijf een enorme boost gaf. Er volgende enkele jaren van lange dagen putten boren waarbij de werkzaamheden ook nog werden uitgebreid met pompen, cv-installaties en sanitair.
Omdat er regelmatig verwarring ontstond tussen H. van den Bekerom en L. van den Bekerom werd de naam veranderd in ‘Bekro’, en later, toen oma in de zaak kwam, in ‘Bekro B.V’.

Na het overlijden van opa en oma, namen drie broers de zaak over. In deze jaren is de naam Bekro een begrip in de regio geworden onder andere op het gebied van pompen, beregeningsinstallaties, rioolwerkzaamheden en installatietechniek. Maar langzamerhand werd het echter ook voor deze generatie tijd om met pensioen te gaan.

Sinds 2019 ben ik, Eric van den Bekerom trotse eigenaar van de firma Bekro in Horst. Helaas heb ik maar kort het bedrijf samen mogen leiden met mijn vennoot en tevens oom, Jan van den Bekerom. Jan is in december 2022 veel te vroeg overleden op 70-jarige leeftijd, maar gelukkig heb ik nog een aantal jaren met hem kunnen samenwerken en van hem kunnen leren.

Bekro is nog steeds een bloeiend familiebedrijf en ik hoop met iedereen samen dit in de toekomst verder te mogen uitbreiden. Het bedrijf heeft inmiddels een uitstekende reputatie op het gebied van installatietechniek, pompen en beregeningsinstallaties en rioolwerkzaamheden en we werken er hard aan dit zo te houden en waar mogelijk te verbeteren.
Dankzij het enthousiasme en de betrokkenheid van alle werknemers ben ik er van overtuigd dat ons dat gaat lukken!

Hopelijk tot snel!

Eric van den Bekerom